Dirigent

VOS-BEIGEM vzw is een vereninging waarin zowel DANS als MUZIEK centraal staan

*** 1919 - 2019 ***


Paul Schoovaert - Dirigent

Paul werd geboren in Elsene op 14 januari 1951 en woont te Evere

Hij dirigeert het muziekkorps sinds september 2010.


Een quote

« Al wat ik geleerd heb om harmonieën te dirigeren, heb ik aan Pierre Weemaels te danken »


Zijn historiek


Zijn eerste stappen in de wereld van de muziek zette hij aan de Muziekacademie van Schaarbeek. Hij vervolgde zijn studies aan de Muziekacademie van Vorst, waar hij in 1969 de Medaille van de Regering behaalde voor klarinet.

Zijn lesgever was niemand minder dan de Heer Jean Tastenoe.

Daarna studeerde hij aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent en onder leiding van dezelfde leraar behaalde hij er prijzen van klarinet, transpositie, kamermuziek en notenleer.


Jean Tastenoe wist welk talent hij gekneed had en raadde Paul aan deel te nemen aan de toetredingsexamens van de Belgische Militaire Muziekkorpsen, examens waar hij in slaagde en sinds dan maakte hij deel uit van de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht., waar hij tweede klarinetsolo werd en later secretaris. In 2006 werd Paul gepensioneerd en nam afscheid van het actief leven bij het leger.

Na zijn pensionering besliste Paul zich om volledig aan de HaFaBra wereld te wijden. Hij trad toe tot Vlamo-Brussels-Gewest (waar hij ondervoorzitter is) en tot de Muziekfederatie v/h Brussels Hoofdstedelijk Gewest als lid van de algemene vergadering en in de technische commissie voor blazers en percussie; bij Vlamo-Nationaal (Vlaamse Amateurmuziekorganisatie) trad hij toe tot de Raad van Bestuur en tot de commissie DACO (Disciplinaire Artistieke Commissie Orkesten).


Van 1970 tot 1973 was hij ook klarinetsolo van het orkest « Jonge Muzikanten Koningin Elisabeth ».


In 1974 nam hij bij de Koninklijke Harmonie « Ste Cecilia » uit Machelen, de directie over van Kommandant-Kapelmeester Arthur Heldenberg, taak die hij volhield tot eind 1982.


Ondertussen werd hij in 1976 door de Koninklijke Harmonie « De Eendracht » uit Haren, gevraagd om de leiding over te nemen van de plots overleden Henri Wingelinckx. Een zeer delicate taak om deze grote muziekkenner, dirigent en toondichter op een bekwame manier op te volgen.

De nieuwe dirigent tilde deze harmonie in een minimum van tijd op tot een zeer hoog niveau en oogstte veel succes op concerten in binnen- en buitenland (Rotterdam, Waldesch, Nouzonville, Lille, enz...)

Wegens een meningsverschil met een bestuurslid gaf hij in 1994 het dirigeerstokje van de herdoopte Koninklijke Harmonie « De Eendracht » in « Brussels Concertband » over aan een collega-dirigent.


In 1959 werd Paul actief bij de Koninklijke Harmonie « De Ster » te Evere en vervoegde er zijn vader als trouwe muzikant.

Deze maatschappij stond toen onder leiding van Pierre Weemaels. Deze bekwame en eminente toondichter, musicus, leraar en dirigent leerde alle knepen van het vak aan de jonge dirigent. Het was voor hem dan ook een groot voorrecht toen hij in 1979 het dirigeerstokje van zijn vriend en meester kon overnemen.


In 1988 nam Paul Schoovaerts de Koninklijke Harmonie « St Cecilia » uit Humbeek over van Fons Michaux. Pas het dirigeerstokje overgenomen van A. Michaux, legde Paul in Humbeek de klemtoon op aangename muziek. Hedendaagse arrangementen geven ook kleur aan klassieke muziek.

Na publiciteit met « Dances with Tura, Abba, Wolves, werd flitsende rockmuziek afgewisseld met romantische filmmuziek. Schoovaerts ging nog verder met « Koen Crucke in concert »; hij wilde een gala-avond organiseren voor het groot publiek. Een kleine vijfhonderd toeschouwers beleefden een weergaloze avond.


Wegens ziekte vroeg de heer Weemaels in 1992 aan Paul om het voor hem waar te nemen bij zijn maatschappij de Koninklijke Harmonie « Cecilia » te Vilvoorde.

Paul was niet weinig fier om voor de tweede maal in zijn loopbaan, het dirigeerstokje over te nemen van zijn vriend en mentor. Hij deed dit tot 2002.


Momenteel volgt hij nog lessen van orchestratie, harmonisatie en bewerkingen aan de Muziekakademie van Grimbergen bij Mev. Maggy De Ridder.